Juledekor med Cernit modelleringsmasse

1-1

Denne juledekoren er laget av Cernit, som er en syntetisk modellermasse for herding i stekeovn. Cerniten er en smidig masse som er ypperlig til forming av bl.a dukkehoder, smykker og figurer. Når massen er bearbeidet godt og knadd ut lar den seg lett forme til tynne strimler og detaljer. Massen kan formes, kuttes og stikkes ut med former. Forvarm gjerne modelleringsmassen til 40 grader i stekovnen, men pass på at den ikke blir særlig varmere – da vil den begynne å herde istedenfor. Ved å forvarme modelleringsmassen blir den mykere å arbeide med. Du kan også slå massen myk ved hjelp av en kjevle.

Et innlegg jeg har skrevet for Global hobby & kunst AS. Originalinnlegget finner du her.

2-1

For å lage disse er det i tillegg til modelleringsmasse brukt stoffbit med tekstur, bakepapir, pensel, skalpell, metallinjal, rulle, pastamaskin og Cernit lakk. Komplett materialliste er å finne nederst i innlegget.

3

For å lage sløyfen må både hvit, grønn og rød modelleringsmasse kjevles flate. For å lette arbeidet er det veldig kjekt å bruke pastamaskinen. Da får du en jevn og fin masse å arbeide med. Ved hjelp av skalpell skjæres det ut blader av den grønne Cernitten, og små bær fra den røde. Disse plasseres utover den hvite massen. Når du synes du har nok, legger du bakepapir over og kjevler dekoren ned i den hvite Cerniten. For å få til litt tekstur på sløyfen, kan du legge en stoffbit og kjevle påny. Da vil det bli et fint mønster.

4

Etter endt kjevling må du skjære opp massen slik at du får 3 rektangler. Her må du bruke stållinjalen. De to lengste snurpes fint sammen i endene som vist på øverste bilde til høyre, og det minste rektangelet rulles lett inn fra hver langsiden. De to like bitene brettes dobbelt, og legges oppå hverandre. Den siste legges så rundt som et belte over skjøten. Klem forsiktig på baksiden uten at formen endres.

5-1

Disse sukkerstengene er lette å lage. Du starter med å trille ut pølser av hvit Cernit. Rød og grønn må bli flate, enten med hjelp av kjevle eller pastamaskin. Videre skjæres det opp tynne strimler av den fargede Cerniten. De hvite pølsene rulles så sammen med farget masse slik at overflaten blir jevn. Så tvinnes pølsene i hver sin retning som vist på bildet øverst til høyre. De ferdige pølsene skjæres opp i passende lengder, og bøyes.

Når du er ferdig med modelleringen legges arbeidet bort for avkjøling. Avkjøl arbeidet ned til 17-20 grader. Forvarm ovnen på 130 grader og legg figurene inn i ovnen. Cernit skal herde i 30 minutt. Aldri mer, da vil fargen endre seg. Etter endt steketid slår du av ovnen og tar figurene.

Når alt har avkjølt seg helt, kan du pensle på blank lakk. Etter lakkering må figurene herdes påny. Forvarm stekovnen på 100 grader, når lakken har tørket og legg figurene inn og la de herde i 15 minutt. Ta alt ut etter endt herding og avkjøl.
Her er link til andre innlegg der Cernit er brukt.