Alternativ jul!

67187

De siste årene har jeg hatt den store gleden av å arbeide som frivillig, på Alternativ jul. Dette er blitt min foretrukne og herlige julefeiring, og jeg håper jeg kan fortsette med det i mange år til. Tuva var denne julen også, med på å bestemme hvor vi skulle feire jul. Hun fikk velge fritt mellom pappaen sin og meg. Etter et relativt kort resonnement, konkluderte Tuva med at julaften bare er én dag i hele julen. Så innmari viktig er ikke den dagen, når julen består av mange hyggelige dager. Så hun sa jeg kunne dra til Oslo å feire med de som trenger et sted å være, og hun kunne feire med pappaen sin. Slikt varmer et mammahjerte.

aj1

Jeg har fortalt Tuva, uten spesielt tykt filter, og hva som skjer på dette arrangementet. Hvem som kommer, hva forarbeidet er og hva det krever etterpå. Hun har veldig lyst til å delta, så jeg tror hun skal få være med på noe forarbeid til neste jul. Det er mye som skal pyntes, og mange gaver som skal pakkes. Under selve åpningstiden til arrangementet, er hun fremdeles for ung til å være med. En ting er å vite at det skjer mye der, en annen ting er å se det med egne øyne. Enn så lenge ønsker jeg å skjerme Tuva for neddopede mennesker.

Tilbake til arrangementet … Det er noe helt spesielt å gå inn dørene på Folkets hus, og se lokalene julepyntet. Se alle pallene med matvarer, og de enorme haugene med julegaver. Festglad vertskap, og glade julegjester. I år var det hele 2300 unike gjester som kom. Noen av disse tilbringer all sin tid på Folkets hus, mens andre går litt til og fra. I tillegg til alle disse gjestene, var det 800 frivillige som arbeidet. Noen hadde vakter alt fra 22. desember – med å pynte lokalene, og andre vakter etter 2. juledag, for å rigge ned alt. Men de aller fleste arbeider i åpningstiden. Det er ubeskrivelig mye mat som fortæres i løpet av disse dagene. Eksempelvis kan jeg nevne 1,5 tonn med ribbe!

aj2

Det er litt vanskelig å forklare hvorfor det er denne julen jeg lengter etter, spesielt siden jeg i alle disse årene har arbeidet som vakt på spesialtoalettene. Jeg tror en nesten må oppleve det for å skjønne hva det er som er så utrolig givende. Vi er en fast gjeng som går igjen på disse vaktpostene, og det også veldig hyggelig å treffe de igjen hvert år. Ekstra hyggelig er det jo når en ser at noen av de faste brukerne, kommer tilbake – og i år fikk jeg gleden av å få en varm god klem fra en tung rusmisbruker, som feiret sin 6. mnd uten dop. Slike klemmer veier opp for ganske mange timer uten søvn!

Alternativ jul er et døgnåpent julearrangement i Folkets hus i Oslo sentrum. Gjestene er rusmisbrukere, bostedsløse, ensomme eller andre som faller utenfor den tradisjonelle familiejulen. Fra julaften til 2. juledag er døren åpen døgnet rundt, og alle er velkomne inn til lys, varme, underholdning, vennskap, samtaler, mat og drikke.

Alternativ jul drives av en forening, og alt av administrasjon, drift og alt av vertskap er på frivillig basis. Donasjoner fra private og næringslivet gjør det mulig å servere gjestene god mat og drikke, og by dem på underholdning, sang og gang rundt juletreet. Ved behov får de også mulighet til en varm dusj, rene klær og en seng å sove i. Alle gjestene får også julegaver, disse deles ut av utallige nisser. Nissene er faktisk så snille at de dukker opp flere ganger i løpet av arrangementet.

Arrangementet ble første gang avviklet i 1969. Henning Holstad tok initiativet til det første arrangementet og har vært leder av arrangementskomiteen hvert år siden starten.