Min egen strikkeskole (del 1)

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er blitt bitt av denne strikkebasillen, ei heller noen bombe at jeg har MYE å lære.

Jo mer man lærer,
desto bedre forstår man
hvor lite man vet!

Noen teknikker sitter godt, mens andre må jeg lete opp med ujevne mellomrom. Så her vil jeg samle linker til de teknikkene jeg bruker mest (for tiden).

Å legge opp mange masker gir meg alltid en utfordring med hvor mye garn jeg skal bruke. Det er ikke sjeldent at jeg sitter med altfor mye garn igjen etter ferdig opplegg, eller må starte påny da jeg har satt av for lite. Begge deler er irriterende … Etter å ha sett mange tips der noen sier at avstanden fra hånd til albu gir ti masker, eller en runde rundt neven gir ti masker – har jeg endelig funnet en metode som funker. Den heter noe så fint som «Long Tail Cast-on with Short Tails Continental Style» … heh

Kort sagt er det «vanlig opplegg» men uten å risikere at en går tom for garn.

Å strikke rettmasker tror jeg alle kan, men tilfelle noen ikke vet …

Vrangmasker har jeg først nå nylig skjønt kan gjøres på mange måter. Jeg har prøvd de forskjellige variantene, men endt tilbake til den jeg lært av mammaen min. Litt morsomt at den på engelsk heter «The Norwegian Purl»

Etter en del prøving og feiling har jeg endt opp med å øke masker med denne teknikken. Den er enkel og gir penest resultat – synes jeg da. Her bruker de en annen vrangstrikkteknikk, men vanlig norsk vrangstrikk vil fungere også.

Å øke på masker i enden av en omgang ga meg nesten grått hår for litt siden. Jeg skjønte ikke hvordan det kunne gjøres. Etter å ha sett denne videoen ble jeg vel nesten litt flau ….

Patentstrikk er kanskje min favoritteknikk. Det går fort å strikke mye, det blir utrolig mykt, luftig og elastisk. I tillegg er det nesten som å strikke som vanlig. Også her søkte jeg mye rundt på nett etter en fremgangmåte jeg forsto, og kom til slutt over denne siden på knitting.about.com. Den er på engelsk men enkel å skjønne.

Hullmønster, om mulig enda kjappere strikket enn patenstrikk. Kjempefin teknikk til å strikke halser eller skjerf.

Bytte til nytt garn i samme farge er enkelt hvis du følger denne videoen, da trenger du heller ikke tenke på at du må feste noen tråder etterpå. Fukt håndflaten og tov garnet sammen. Genialt!

Å feste tråder er ikke verdens morsomste sak, men med denne metoden slipper du å tenke mer på det. Da fester du tråden mens du strikker, og den sitter veldig godt fast.

Sammenveving av søm er en nyoppdaget felleteknikk for meg. Den kan benyttes når du skal avslutte et arbeid som skal syes sammen. Skuldre på en genser, pute etc. Det blir en veldig fin avslutning på arbeidet, uten en synlig søm. Da jeg så videoen for første gang ble jeg ikke særlig klokere, men etter å sett på tekstforklaringen gikk det opp et lys. Både videoen og forklaringen er vedlagt her, og siden er Pickles.

Kanskje kommer det noe mer en gang ….

2 comments

  1. Dette var smart! Synes ofte jeg googler de samme teknikkene mange ganger og da var dette en fin måte å lage "huskeliste" på. Tror jeg må prøve det jeg også – takk for inspirasjonen 🙂

Comments are closed.