Oppskrift, tovede votter

img_1642

For noen uker siden lærte jeg meg en oppskrift på tovede votter. Den var ikke vanskelig, så etter et par votter satt oppskriften i hodet.

Nå, 8 vottepar senere, har jeg justert oppskriften en del og kan i bunn og grunn kalle den for min.

Garnet jeg bruker er Gjestal Cortina Soft, og strømpepinne nr 8. 3 nøster går med pr vottepar.

Damestørrelse
32 masker, strikkes rett til det måler 8 cm. Deretter vrenges strikkingen, og strikker rett videre i 12 cm. Nå skal det lages hull til totten.

Høyre tott: på pinne 1, er det 8 masker. Strikk 1 maske, sett 6 masker på en hjelpetråd o.l. Legg samtidig opp 6 masker og strikk den siste masken på pinnen som vanlig.

Venstre tottpå pinne 4, er det 8 masker. Strikk 1 maske, sett 6 masker på en hjelpetråd o.l. Legg samtidig opp 6 masker og strikk den siste masken på pinnen som vanlig.

Strikk rett videre i nye 14 cm. Nå er det klart for felling.

Felling
Omg 1: på pinne 1 og 3, strikk 1 maske, så 1 maske løst av, og strikk 1 maske, dra den løse maske over. Strikk pinnen ut. På pinne 2 og 4, strikk til det er igjen 3 masker, strikk 2 sammen og den siste vanlig.

Omg 2: strikk vanlig

Omg 3: på pinne 1 og 3, strikk 1 maske, så 1 maske løst av, og strikk 1 maske, dra den løse maske over. Strikk pinnen ut. På pinne 2 og 4, strikk til det er igjen 3 masker, strikk 2 sammen og den siste vanlig.

Omg 4: strikk vanlig

Omg 5 og til det er igjen 2 masker pr pinne på pinne 1 og 3, strikk 1 maske, så 1 maske løst av, og strikk 1 maske, dra den løse maske over. Strikk pinnen ut. På pinne 2 og 4, strikk til det er igjen 3 masker, strikk 2 sammen og den siste vanlig.

Totten
Plukk opp 6 masker på oversiden av hullet samt 1 i hver side. I tillegg til de maskene som er på hjelpetråden. Fordel på strømpepinnene og strikk til totten måler 8 cm. Fell av som selve votten men uten vanlige omganger mellom.

Ved herrestørrelse, legger jeg til 8 masker (40 masker), strikker 10 cm før vrenging. Deretter 14 cm før tott, og 16 cm etter tott før fellingen starter. Totten er 8 masker bred (x2), 2 masker fra hver side; totalt 20 masker. Strikkes i 10 cm før felling.

Ved barnestørrelse (6-10), trekker jeg fra 4 masker (28 masker), strikker 6 cm før vrenging. Deretter 10 cm før tott, og 12 cm etter tott før felling starter. Totten er 5 masker bred (x2), 1 masker fra hver side; totalt 12 masker. Strikkes i 7 cm før felling.

Når vottene er ferdige, og trådene festet – legger jeg de i varmt grønnsåpevann. Der ligger de en drøy halvtime før jeg starter med gnikking og gniing, til ønsket størrelse er nådd.

img_2158