Julepynt laget med bladgull

img_1830

Det er spennende å prøve noe nytt! Jeg har hatt liggende en stund noe bladgull og gullgrunn – og nå har jeg endelig fått gjort noe med disse produktene.

Et innlegg jeg har skrevet for dinfantasi.no. Originalinnlegget finner du her.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg trodde dette var mer vanskelig enn hva det viste seg å være. Det er jo faktisk veldig lett.

bladmetall-1

Det jeg har valgt å feste bladgull på er isoporfigurer. Det jeg da trengte var 2 myke og rene pensler, isoporfigurer, bladgull og vannbasert gullgrunn. Som hjelpemiddel brukte jeg knappenåler for å holde figurene opp fra bordet mens limet tørket. Så er det bare å pensle på gullgrunn på isoporen med den ene penselen. Dette er veldig tyntflytende. Når figurene er ferdig påpenslet lim, skal de stå og tørke i minst 15 minutt. Min er faring her er at 25-30 minutt var perfekt.

bladmetall-2

Når figurene har fått stått og tørket, dvs de er blitt klebrige og ikke er våte lengre, kan du begynne å feste på bladgullet. På større figurer var det greit å bruke hele blad, men på de små valgte jeg å klippe opp bladgullet. Å rive gikk ikke så bra da disse bladene er ekstremt tynne og skjøre. Så jeg klippet de opp i biter, sammen med beskyttelsespapiret. «Lukketiden» for dette limet er 3-5 timer, så du har ikke dårlig tid med å få lagt på bladgull.

Bladene legges forsiktig på figurene og ved å bruke den andre penselen, pensles de forsiktig på plass, i vinkler og kroker. Det er litt viktig her å ikke få noe lim på penselen, for da vil bladgullet feste seg fast på penselen og ikke figuren.

bladmetall-3

Når hele figuren er dekket med bladgull, legges den til tørking. Det vil være områder der du ser at det er overskuddsmetall, men ikke ta det bort ennå. Hos meg lå figurene til tørk i 6 timer, men de kunne godt å ligget litt til. Så mitt tips er natten over. For å få bort det overflødige metallet, brukte jeg nå pensel for å børste bort. Å holde seg over vasken o.l. er lurt, da dette drysser veldig. Et tynt lag med spraylakk er smart når alt er ferdig, da slipper du at det fortsetter å drysse.

bladmetall-4

For meg er dette perfekt julepynt! Det er blankt og fint, men samtidig litt røft pga slittheten det får ved at det ikke er perfekt! Det ser litt brukt og gammelt ut.

bladmetall-5