Hårspenne i Cernit

hair-1-1

Denne hårspennen er laget i Cernit, som er en syntetisk modellermasse for herding i stekeovn. Cerniten er en smidig masse som er ypperlig til forming av bl.a dukkehoder, smykker og figurer. Når massen er bearbeidet godt og knadd ut lar den seg lett forme til tynne strimler og detaljer. Massen kan formes, kuttes og stikkes ut med former. Forvarm gjerne modelleringsmassen til 40 grader i stekovnen, men pass på at den ikke blir særlig varmere – da vil den begynne å herde istedenfor. Ved å forvarme modelleringsmassen blir den mykere å arbeide med. Du kan også slå massen myk ved hjelp av en kjevle.

Et innlegg jeg har skrevet for Global hobby & kunst AS. Originalinnlegget finner du her.

hair-2

For å lage denne hårspennen er det i tillegg til modelleringsmasse brukt rund pepperkakeform, glass, papir, sugerør, pensel, tynn trepinne, skalpell, metallinjal, rulle, pastamaskin og Cernit lakk.

hair-3

Her er 5 farger lett kjevlet ut med rullen, og kuttet slik at de tilsammen danner et rektangel. Hver farge er et triangel. Det gjør at cerniten blander seg bedre når den kjøres gjennom pastamaskinen, enn hvis hver farge var rette striper. Modelleringsmassen kjøres gjennom pastamaskinen hele 20 ganger for å få til disse fine marmorerte fargeovergangene. Videre brettes cernitplaten dobbelt for å få en tykkere hårspenne. Bruk papir til å presse platen sammen for å unngå fingermerker. Bruk gjerne rullen, men ikke legg mye vekt på.

hair-4

Ved hjelp av pepperkakeformen lager du en oval sirkel. Den overflødige modelleringsmassen fjernes. For å lage hullene til spennenålen, brukes et sugerør. Ikke bruk de som er veldig tynne. 4-5 mm i diameteren er passe. Legg så ovalen på et glass slik at formen blir bøyd.

hair-5

Nå er det klart for å begynne med dekoren. Hvit og grønn Cernit kjøres gjennom pastamaskinen for jevn tykkelse (ca 2 mm) og legges oppå hverandre lag for lag. Det samme gjøres med sort og hvit Cernit, med noe tynnere tykkelse (ca 1 mm). Her legges det kun 3 lag; sort, hvit sort.

hair-6

Nå skal det lages 3 ulike strimler.
Variant 1 – sort/hvit, hvit/grønn og sort/hvit.
Variant 2 – sort/hvit og hvit/grønn.
Variant 3 – sort/hvit.

Bredden på disse strimlene er 1-2 mm, da de skal stikke litt opp fra selve spennen. Bruk skalpellen og skjær i passende lengder og bredder.

hair-7

Dekorstrimlene legges på spennen i ulike formasjoner. Da strimlene er laget ulikt, blir effekten ganske kul.

hair-8

Videre lages det flere små hvite kuler, og like mange grønne. De grønne er litt mindre enn de hvite. De hvite legges på spennen, og ved hjelp av en pinne o.l. presses de forsiktig ned slik at en grop dannes. Da vil den grønne kulen feste seg godt uten at den blir deformert når den plasseres.

hair-9

Lag videre en tynn plate med sort Cernit ved hjelp av pastamaskinen, og pakk inn den tynne blomsterpinnen. Rull godt slik at skjøten ikke vises.

hair-10

Da har vi kommet til pynten på spennenålen. Grønn og hvit Cernit legges lagvis og formes til en sirkel. Tre sirkelen på enden av spennenålen. Bruk fingrene og form tuppen. Grønn Cernit trilles så ut til en tynn tynn strimle og surres forsiktig på spennepinnen.

Legg så arbeidet bort, og avkjøl arbeidet godt før herding, ned til 17-20 grader. Forvarm ovnen på 130 grader, ta spennen forsiktig av glasset og sett hårspennen inn i ovnen. Cernit skal herde i 30 minutt. Aldri mer, da vil fargen endre seg. Etter endt steketid slår du av ovnen og tar ut spennen.

hair-12

Når spennen har avkjølt seg helt, kan du pensle på blank lakk på dekoren.

Når lakken har tørket forvarmer du igjen stekovnen, nå til 110 grader. Legg hårspennen inn og la den herde i 15 minutt. Ta ut spennen etter endt herding og avkjøl.

Kontrasten mellom den matte spennen og den blanke dekoren gjøre hårspennen mer spennende.

hair-1

NB, bruk aldri mikroovn til å varme opp eller herde cerniten. Det vil ødelegge modelleringsmassen.