Spenne opp ditt eget lerret

Å lage lerret er en kunst, men det er faktisk ikke så veldig vanskelig. Det krever litt utstyr, noe nøyaktighet og god innstilling.

ramme

Et innlegg jeg har skrevet for Global hobby & kunst. Originalinnlegget finner du her.

Etter å ha gått til innkjøp av materialene, sjekket jeg rammene og tverrtreet for skjeivheter. Det er viktig at de er helt rette og fine, hvis resultatet skal bli bra. Jeg kontrollerte også utfresingene, og hjørnene.

montering

Da kan monteringen starte! Jeg la to rammer inntil hverandre og kilte de forsiktig inn. Da jeg merket de hadde festet seg, brukte jeg litt mer kraft. Jeg brukte gulvet til å presse mot, og det overrasket meg hvor enkelt det var å få disse hjørnene i rett vinkel. Etter å ha presset sammen de to korte rammene på en lang, festet jeg tverrtreet. Monteringen av den siste rammen ble litt mer utfordrende på grunn av tverrtreet, men det gikk overraskende bra det også. Da jeg la hele rammen på gulvet, visste det seg at alle hjørnene var rettvinklet!

stifting

Når rammen var ferdig montert, ble det klart for å stifte fast lerretet. Jeg plasserte rammen midt på lerretet og stiftet i den første stiften midt på den ene langsiden. Nå startet presisjonsarbeidet. På bildet nederst til venstre vises i hvilken rekkefølge de ulike stiftene settes. Ikke fest med flere stifter enn vist ennå. Når du er klar for å feste stift nummer 2, må du bruke spenntang og dra lerretet stramt og stifte. Det er viktig her at du strammer i den retningen pilen viser. Rett der det er rett, og på skrå der det er skrått. Unngå stifter nærmere hjørnene enn 15 cm. Da jeg var ferdig med å feste disse 12 stiftene, renklippet jeg lerretet, slik at det gikk i flukt med kanten bak på rammen.

hjornet

Hjørnene krever litt nøyaktighet. Her trengs det også en liten hammer. Start med å dra hjørnet på lerretet forsiktig over rammehjørnet (se bilde nr 1 øverst) og fest med 2 stifter i kanten. Ikke stift slik at stiften er festet i begge rammene, da vil det bli vanskelige å justere det ferdige lerretet med kiler etterpå. Brett så inn den ene siden. Før du stifter, bruker du hammeren og banker lerretsduken flat mot rammen. Ikke bank hardt! Stift fast, og bank litt med hammeren her også på brettekantene. Gjør det samme med den andre fliken. Bruk hammer forsiktig og bruk ekstra stifter hvis nødvendig.

kiler

Hvis behov, det vil si hvis lerretet ikke har blitt helt stramt, bankes det inn kiler i hjørnene. Bank forsiktig og kontrollsjekk hele tiden slik at ikke lerretet strammes mer enn nødvendig. Da kan lerretsduken i verste fall revne.

Nå kilene er på plass og du er fornøyd med lerretet, festes resten av lerretsduken med stifter. Omtrent 8 cm mellom stiftene er fin avstand.

ramme-1

Nå er lerretet mitt klart for kreative krumspring!