Fiksering og herding

Når du har tegnet mønster på et krus, formet en liten blomst i leire eller farget noen klær – så skal resultatet som oftest fikseres eller herdes. Dette for å enten tåle en vask, eller for å bevare formen over tid. Her er en oversikt over ulike produkter, og hva som skal gjøres etter at jobben er gjort.

Et innlegg jeg har skrevet for Global hobby & kunst AS. Originalinnlegget finner du her.

Tekstil

Marabu Textil Painter for lyse tekstiler og Marabu Textil Painter Plus for mørke tekstiler.

untitled2

Tekstiltusj på vannbasis med intense, pigmenterte og lysekte farger. Ypperlige i kombinasjon med andre Marabu tekstilfarger, tekstilspray og linere. Pennen ristes og pumpes før dekorering. Gir en dekkende strek både på mørke og lyse stoffer. Textil Painter Plus har dekkende, rene basis farger. Textil Painter Glitter har dekkende glitterfarger.

Fiksering:
Fikseres med strykejern på framsiden med et klede mellom i 3 minutter innstilt på bomull. Eller i forvarmet stekeovn på 150°C i 8 minutter. Etter fiksering kan stoffet vaskes i maskin på 60°C (lyse tekstiler) eller 40°C (mørke tekstiler). Dekorerte plagg må vaskes og strykes på vrangen.

Marabu Textil for lyse tekstiler, og Marabu Textil Plus for mørke tekstiler.

untitled-1

Sett ditt eget preg på tekstilinteriøret eller garderoben! Vannbasert tekstil-maling og stofftrykkfarge til alle ubehandlede stoffer av bomull, lin, jute, silke, og vevde stoffer med maks. 20% syntetiske fiber. De klare, rene fargene kan blandes innbyrdes og gir stoffet en myk overflate. Til ekstra tykke stoffer anbefales tykkere lag med maling. Egnet til både stoffmaling, stofftrykk, sjablongmaling o.l. Anbefales ikke til strikkede plagg og ull, da disse ikke tåler fikseringsvarmen. Før påføring må stoffet vaskes fri for tøymykner og appretur. Påfør malingen og la den tørke helt.

Fiksering:
Fikseres med strykejern på framsiden med et klede mellom i 3 minutter innstilt på bomull. Eller i forvarmet stekeovn på 150°C i 8 minutter. Etter fiksering kan stoffet vaskes i maskin på 60°C (lyse tekstiler) eller 40°C (mørke tekstiler). Dekorerte plagg må vaskes og strykes på vrangen.

Schjerning Textil Color for lyse tekstiler, og Schjerning Textil Color Solid for mørke tekstiler.

untitled3

Sett ditt personlige preg på klær, vesker, duker, puter og gardiner. Eller lag et flott stofftrykk! Smidig tekstilmaling på vannbasis. Farger som trekker helt inn i tekstilfibrene slik at stoffets karakter ikke endres etter fiksering og vask. Den er meget godt egnet til stofftrykk. Ved å blande fargene med hvit oppnås pastellfarger. Påføres med stiv pensel, malerulle, svamp, trykklosser eller silketrykkrammer. Redskaper rengjøres med vann og litt såpe. Best resultat oppnås på ren bomull, frotté, fløyel, sateng og silke. Stoffet bør vaskes fri for appretur og skyllemiddel/tøymykner før dekorering.

Fiksering:
Når malingen er tørr fikseres stoffet på baksiden med strykejern i 5 min. innstilt på
bomull. Fiksering kan også gjøres i stekeovn ved 150°C eller i tørketrommel 8 minutter.
Etter fiksering kan stoffet vaskes i vaskemaskin opp til 40°C.

Marabu TextilDesign Spray

skjermbilde-2015-03-01-kl-14-03-02

Dekorer hjem og klær med matchende mønster og farger! Tekstilspray for dekorering av nesten alle typer stoff. Ypperlig å kombinere med sjabloner. Akrylbasert farge som tørker vannfast. Boksen ristes i 2 min. før bruk. Hold boksen vertikalt under spraying. Etter bruk holdes boksen opp-ned og sprayes til dysen er tom og det ikke kommer farge.

Fiksering:
Behøver ikke fikseres og tåler maskinvask opp til 30°C. Ikke beregnet til dekorering av plagg som vaskes og brukes ofte.

Marabu Easy Color

skjermbilde-2015-03-01-kl-14-06-39

Lettbatikk for skole og hobbybruk. Lag matchende farge og mønstre på interiørartikler, gavepapir og klær. Egnet til håndfarging av de fleste tekstiler som bomull, lin, viskose, silke og vevde stoffer med maks 20% syntetiske fibre, også japanpapir. Brukes til de fleste batikk-teknikker uten tilsetning av kjemikalier. En pakke inneholder farge til intens farging av 150 g tørt tøy, eller 300 g tøy for pastellnyanser. En pakke rekker til 600 g tørt tøy. Vær obs på at stoffets opprinnelige farge blir «blandet» med fargen man velger i fargebadet. Best resultat oppnås på hvitt tøy, eller en lysere nyanse av tekstilfargen. Det er ikke mulig å farge til en lysere nyanse enn den opprinnelige.

Fiksering:
Det trengs fiksermiddel og salt i fargebadet. Til farging av silke trengs også eddik. Fargene har meget god lysekthet, men er ikke kokeekte og bør håndvaskes ved 30°C etterpå med tilsetning av fiksermiddel for å bedre fargeektheten.

Marabu Fashion Color

untitled4

Tekstilfarge for farging i vaskemaskin. Egnet til naturfiber som bomull, lin, viskose og blandfiber med max 20% syntetiske fibre. Kan også brukes til håndfarging av silke. Fargen holder seg godt og bleker ikke. En pakke holder til farging av 500-1500 g tørt tøy. En pakke inneholder en pakke farge 30 g, to pakker fiksermiddel og bruksanvisning. Vær obs på at plaggets opprinnelige farge blir «blandet» med fargen man velger. Best resultat oppnås på hvitt tøy, eller en lysere nyanse av tekstilfargen. Det er ikke mulig å farge til en lysere nyanse enn den opprinnelige.

Fiksering:
Det trengs 1 kg salt uten jod, i tillegg fikseringsmiddel som følger med fargen. Farging bør gjøres på 60°C eller varmeste anbefalte temperatur for stoffet, minimum 40°.
Plaggene kan vaskes i vaskemaskinen etterpå.

Marabu Silk

skjermbilde-2015-03-01-kl-14-14-58

For silke, tynn bomull og syntetiske stoffer. Gir praktfulle fargeeffekter. Velegnet for kontur, akvarell og saltteknikk. Alle farger er lysekte og kan blandes innbyrdes. Det store fargeutvalget gir mulighet for mange elegante kombinasjoner. For å avgrense fargeflyten på silken tegnes konturene opp med Marabu Silk konturmiddel og la det tørke før du fyller i med silkemaling i ønsket farge. For spennende effekter kombiner gjerne med Marabu medier til silke.

Fiksering:
Fikseres med strykejern på vrangen eller i stekeovn på 150°C i 15 min. Tåler da både vask og rens.

Marabu Fashion Liner og Fashion Spray

01059001

Den vannbaserte, og luktfrie, tekstilfarge i praktisk pumpesprayflaske og liner, er egnet for lyse tekstiler med opptil 20% kunstfiber. Som en ekstra stor bonus er fargene lysekte. Når plagget er ferdig dekorert må det ligge til tørk. Minimum 2 timer når spray er benyttet, og minimum 6 timer ved bruk av liner.

Fiksering:
Fikseringen kan gjøres på 2 måter; enten ved å bruke strykejern eller stekeovn. Et område på 30 x 30 cm strykes i 3 min med strykejernet innstilt på bomull. Plagget må være på vrangen. Stekeovn forvarmes til 150°C  og plagget må være i ovnen i 8 min. Etter fiksering vil plagget være vaskbart opp til 40°C, og må vaskes på vrangen.

Decoupage på tekstil

untitled5

Decoupage er en teknikk der bilder/tekster o.l. rives eller klippes ut, spesielt fra servietter – og limes på et objekt med en spesiell lakk. Dette kan brukes til å dekorere alle malbare flater, eksempelvis lerret, tekstil, tre- og pappesker. Lakken forsegler motivet fast på objektet og fungerer både som lakk og lim. Decoupagelakk finnes i flere varianter; matt, blank eller med glitter for malbare overflater, for tekstil og for glass.

Fiksering:
Fiksering med strykejern på motivet gjøres ved å legge et tørkle over motivet, og stryke over med et strykejern innstilt på bomull i ca 5 minutter. Tåler vask på 40°C etter fiksering.

Glass/porselen

Marabu Porcelain

skjermbilde-2015-03-01-kl-14-18-04

Vannbasert, dekkende og lysekte porselensmaling. Porselensoverflaten bør rengjøres med varmt vann og såpe eller Marabu-Cleaner før man maler, slik at den er støv og fettfri. Det er mulig å gjøre korreksjoner eller fjerne malingen helt med Marabu-Cleaner eller white spirit før den har tørket. Unngå å male på skjæreflater på tallerkener og drikkerander på kopper. Malingen er tørr etter 30 minutter. Det anbefales å vaske på et program for glass og kopper på maksimum 40°C. Det er mulig å kombinere Marabu Porcelain med andre farger som må fikseres.

Herding:
Ikke nødvendig, men må herdes i 3 dager før det tåler vask i oppvaskmaskin på et program for glass og kopper på maksimum 40°C. Det anbefales derimot å herde i ovn. La da malingen tørke 1 time og herd i ovnen på 160°C i 30 minutter. Sett glass/kopp inn i kald ovn, og når ovnen har nådd 160°C skal de stå i 30 minutter. Slå av ovnen etter endt tid og ikke ta ut før alt er kaldt. Dette for å unngå at ting sprekker pga store temperaturforskjeller.

Marabu Porcelain KIDS

01095995

Porselenstusj for barn fra 3 år. Klar til bruk, tusjen trenger ikke ristes og pumpes. Luktfri, blank, dekkende tusj for porselen og glass. Strekbredde 1-3 mm.

Herding:
La tusj tørke 1 time og herd i ovnen på 160°C i 30 minutter. Sett glass/kopp inn i kald ovn, og når ovnen har nådd 160°C skal de stå i 30 minutter. Slå av ovnen etter endt tid og ikke ta ut før alt er kaldt. Dette for å unngå at ting sprekker pga store temperaturforskjeller. Tåler vask i oppvaskmaskin på et program for glass og kopper på maksimum 40°C.

Marabu Porcelain Painter

skjermbilde-2015-03-01-kl-18-17-56

Vannbasert, dekkende og lysekte tusj til dekor og skrift på porselen og glass. Enkel å bruke også for barn. Overflaten som skal dekoreres må rengjøres i varmt vann og såpe og deretter med Marabu Cleaner & Thinner eller white spirit for å få overflaten helt fettfri. Tusjen ristes godt før bruk med hetten på. Pump tuppen loddrett flere ganger til blekket kommer frem. Tegn så på ønsket dekor. Eventuelle konturer må tørke før annen farge fylles i. Sett hetten godt på etter bruk og oppbevar tusjene liggende.

Herding:
Ikke nødvendig, men må herdes i 3 dager før det tåler vask i oppvaskmaskin på et program for glass og kopper på maksimum 40°C. Det anbefales derimot å herde i ovn. La da malingen tørke 1 time og herd i ovnen på 160°C i 30 minutter. Sett glass/kopp inn i kald ovn, og når ovnen har nådd 160°C skal de stå i 30 minutter. Slå av ovnen etter endt tid og ikke ta ut før alt er kaldt. Dette for å unngå at ting sprekker pga store temperaturforskjeller

Marabu Glas

skjermbilde-2015-03-01-kl-18-20-34

Vannbasert, transparent og lysekte glassmaling. Glassoverflaten bør rengjøres med varmt vann og såpe eller Marabu-Cleaner før man maler, slik at den er støv og fettfri. Det er mulig å gjøre korreksjoner eller fjerne malingen helt med Marabu-Cleaner eller white spirit før den har tørket. Unngå å male på skjæreflater på tallerkener og drikkerander på glass.

Herding:
Ikke nødvendig, men må herdes i 3 dager før det tåler vask i oppvaskmaskin på et program for glass og kopper på maksimum 40°C. Det anbefales derimot å herde i ovn. La da malingen tørke 1 time og herd i ovnen på 160°C i 30 minutter. Sett glass/kopp inn i kald ovn, og når ovnen har nådd 160°C skal de stå i 30 minutter. Slå av ovnen etter endt tid og ikke ta ut før alt er kaldt. Dette for å unngå at ting sprekker pga store temperaturforskjeller.

Marabu GlasArt

skjermbilde-2015-03-01-kl-18-20-42

Løsemiddelbasert, værbestandig og lysekte maling for glass, porselen og akryl-materiale. Overflaten bør rengjøres med varmt vann og såpe eller Marabu-Cleaner før man maler, slik at den er støv og fettfri. Rør alltid malingen godt om før bruk, ikke rist. Det er mulig å gjøre korreksjoner eller fjerne malingen helt med Marabu-Cleaner eller white spirit før den har tørket. Vask pensler med Marabu Cleaner umiddelbart etter bruk. Unngå å male på kutteflater på f.eks tallerkener og drikkerander på glass.

Herding:
Malingen er tørr etter 30 minutter, men det tar 48 timer før den er helt herdet. Denne tiden kan reduseres ved herding i ovn i 5 minutter på 160°C.

Leire/modelleringsmasse

Darwi color

skjermbilde-2015-03-01-kl-21-22-43

Myk og fin modellermasse i 8 sterke farger som lufttørker uten å krympe. Fleksibiliteten og fargene gjør at den er ideell for barn. Fukt hendene litt og kna massen godt for å myke den opp. Fester på mange materieler som tre, isopor, keramikk, glass og plast.

Herding:
Tørkes ved romtemperatur i mimnimum 24 timer. Kan lakkeres etter tørking for mer intense farger.

Darwi Porcelain

skjermbilde-2015-03-01-kl-21-22-53

Modellermasse i 21 intense farger som kan blandes innbyrdes. Kna massen litt for å myke den opp, smør gjerne hendene inn med fuktighetskrem. Bruk hvit lim på fersk masse for å montere de ulike delene sammen. Massen tørker raskt, så pakk den inn i plast når den ikke er i bruk.

Herding:
Tørketiden avhenger av størrelsen på figuren og den vil krympe litt. Etter tørking blir den meget solid, vannfast og kan lakkes.

Darwi classic og Kids

7905010_a_1

Myk og fin modellermasse som lufttørker uten å krympe. Kan festes til mange materialer som tre, isopor, keramikk, glass og plast. Egnet for både barn og voksne, kunstnere og amatører. Classic og Terracotta har samme egenskaper, kun fargen er forskjellig.

Herding:
Minimum tørketid 24 timer pr. cm.

Das Pronto 06380_leire_-_das_pronto_hvit_1_2kg_1

Myk og smidig, lufttørrende modellermasse. Kan festes til de fleste materialer. Egnet for både barn og voksne, kunstnere og amatører. Hvit og Terracotta har samme egenskaper, kun fargen er forskjellig. Kan bearbeides med bor, sag, fil og sandpapir etter tørking. Kan males.

Herding:
Skal ikke brennes.

Cernit

pate-cernit-neon-light-jaune

Smidig masse som er ypperlig til forming av bl.a dukkehoder, smykker og figurer. Når massen er bearbeidet godt og knadd ut lar den seg lett forme til tynne strimler og detaljer. Massen kan formes, kuttes og stikkes ut med former. Stort fargeutvalg der fargene kan blandes til nye farger, mikses sammen til marmorert effekt eller lysnes med opak hvit. Etter herding blir gjenstanden veldig hard og kan både slipes, pusses med sandpapir og borres i. Dekoreres etter ønske med vannbasert eller akrylbasert hobbymaling.

Herding:
Avkjøl arbeidet godt før herding. Cernit herdes i forvarmet stekeovn ved 110-130°C (varmluft 100°C). Kan også herdes i kokende vann. Herdetiden er 15-30 min.